Första tiden med ett nytt barn
Att bli förälder är en stor förändring i livet. Den första tiden hemma med det nya barnet är väldigt speciell. Att få snusa den lilla bebisen i nacken, känna en liten hand knipa om sitt finger… Det är fantastiskt på många sätt men också svårt och ibland påfrestande. Brist på sömn är jobbigare än man kanske föreställt sig, och man känner inte alltid den där stora lyckan som alla pratat om. Det uppstår många frågor och funderingar. Det är så mycket man ska veta och klara av. Och ofta jämför man sig med andra föräldrar och barn.
Här nedan listar vi de vanligaste funderingarna nyblivna föräldrar har och ger några tips på vägen. På 1177.se hittar du väldigt mycket information om den första tiden med barnet. Och din barnmorska finns alltid till hands för dina frågor och funderingar. Kontaktuppgifter till Valdemarsviks och Söderköpings BVC hittar du här på sidan.
Att trösta ett lesset barn
Alla små barn skriker. Dom första tre månaderna skriker bebisen i snitt två timmar per dygn. Men alla barn är olika. Vissa skriker mycket och ofta, andra nästan inte alls. Barnet skriker när de vill bli omhändertagna och få hjälp med något. Det är det enda sättet för barnet att kommunicera de första månaderna. Dom vill känna att någon finns i närheten. Här kan du läsa mer om hur du kan trösta din bebis.
På Webbsidan Rullavagn.se kan du läsa mer om att ta hand om en nyfödd bebis. Här kan du se en kort film med knep när din nyfödda bebis har magknip:
Sömn
Under barnets första månader styrs sömnen framför allt av hunger och mättnad. Det är väldigt vanligt att små barn vaknar flera gånger på natten. Barn sover också olika djupt. När ett nyfött barn har varit vaken i en till två timmar på dagen brukar det vara dags att sova igen.
Så här mycket sömn behöver barn i olika åldrar:
- 0–12 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn.
- 1–3 år: 12–14 timmar per dygn.
- 3–6 år: 11–12 timmar per dygn.
- 6–12 år: 10–11 timmar per dygn.
- 12 år och äldre: 8–9 timmar per dygn, men vissa barn behöver mer sömn i puberteten.
Källa: 1177.se
På Webbsidan Rullavagn.se kan du läsa mer om att ta hand om en nyfödd bebis. Här kan du se en kort film med tips på hur du kan få din bebis att somna:
Mat
Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger samtidigt närhet och trygghet för barnet. Det kan kännas lite ovant och osäkert att amma i början, men du kan få stöd och hjälp att få från din barnmorska eller genom information på 1177.se Där hittar du även filmer om amning. Men ibland får man inte till amningen av olika skäl. På 1177.se kan du läsa mer om bröstmjölkersättning som alternativ när inte amning är möjligt.
Trött som förälder
Att ha små barn kan vara jobbigt. Särskilt om barnet skriker ofta och är svårtröstat. Det är viktigt att förstå att barnet inte skriker för att det är lesset eller argt på dig som förälder, utan för att försöka tala om att något inte är bra. Som förälder kan man då känna att man inte räcker till, och man kan bli väldigt trött och matt. Några tips på vägen:
- Försök att vila när du kan. Passa på när barnet sover, eller be om barnvakt en stund så du kan sova en stund i lugn och ro.
- Ät regelbundet så du får energi och ork.
- Våga be om hjälp med städning, handling med mera när det känns som tyngst.
- Känner du dig helt slut är tom på energi och lust – prata med någon närstående eller med din BVC-sköterska. Det kan vara skönt att få tips och råd hur man ska klara av vardagen med bebis.
På 1177.se finns det mycket bra information om första tiden med bebis.
Vanliga besvär och sjukdomar
Alla barn blir sjuka ibland. Mycket kan du göra själv hemma men ibland kan man behöva söka vård. Några av de vanligaste besvären/sjukdomarna första året är:
- Diarré
- Feber
- Blöjutslag
- Förkylning
- Förstoppning
- Gulsot
- Hosta
- Krupp
- Ont i magen
Läs mer på 1177.se