Spädbarn

Spädbarn2022-06-01T15:54:05+02:00

Första tiden med ett nytt barn

Att bli förälder är en stor förändring i livet. Den första tiden hemma med det nya barnet är väldigt speciell. Att få snusa den lilla bebisen i nacken, känna en liten hand knipa om sitt finger… Det är fantastiskt på många sätt men också svårt och ibland påfrestande. Brist på sömn är jobbigare än man kanske föreställt sig, och man känner inte alltid den där stora lyckan som alla pratat om. Det uppstår många frågor och funderingar. Det är så mycket man ska veta och klara av. Och ofta jämför man sig med andra föräldrar och barn.

Här nedan listar vi de vanligaste funderingarna nyblivna föräldrar har och ger några tips på vägen. På 1177.se hittar du väldigt mycket information om den första tiden med barnet. Och din barnmorska finns alltid till hands för dina frågor och funderingar. Kontaktuppgifter till Valdemarsviks och Söderköpings BVC hittar du här på sidan.

Att trösta ett lesset barn

Alla små barn skriker. Dom första tre månaderna skriker bebisen i snitt två timmar per dygn. Men alla barn är olika. Vissa skriker mycket och ofta, andra nästan inte alls. Barnet skriker när de vill bli omhändertagna och få hjälp med något. Det är det enda sättet för barnet att kommunicera de första månaderna. Dom vill känna att någon finns i närheten. Här kan du läsa mer om hur du kan trösta din bebis.

På Webbsidan Rullavagn.se kan du läsa mer om att ta hand om en nyfödd bebis. Här kan du se en kort film med knep när din nyfödda bebis har magknip:

Sömn

Under barnets första månader styrs sömnen framför allt av hunger och mättnad. Det är väldigt vanligt att små barn vaknar flera gånger på natten. Barn sover också olika djupt. När ett nyfött barn har varit vaken i en till två timmar på dagen brukar det vara dags att sova igen.

Så här mycket sömn behöver barn i olika åldrar:

  • 0–12 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn.
  • 1–3 år: 12–14 timmar per dygn.
  • 3–6 år: 11–12 timmar per dygn.
  • 6–12 år: 10–11 timmar per dygn.
  • 12 år och äldre: 8–9 timmar per dygn, men vissa barn behöver mer sömn i puberteten.

Källa: 1177.se

På Webbsidan Rullavagn.se kan du läsa mer om att ta hand om en nyfödd bebis. Här kan du se en kort film med tips på hur du kan få din bebis att somna:

Mat 

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger samtidigt närhet och trygghet för barnet. Det kan kännas lite ovant och osäkert att amma i början, men du kan få stöd och hjälp att få från din barnmorska eller genom information på 1177.se Där hittar du även filmer om amning. Men ibland får man inte till amningen av olika skäl. På 1177.se kan du läsa mer om bröstmjölkersättning som alternativ när inte amning är möjligt.

Trött som förälder

Att ha små barn kan vara jobbigt. Särskilt om barnet skriker ofta och är svårtröstat. Det är viktigt att förstå att barnet inte skriker för att det är lesset eller argt på dig som förälder, utan för att försöka tala om att något inte är bra. Som förälder kan man då känna att man inte räcker till, och man kan bli väldigt trött och matt. Några tips på vägen:

  • Försök att vila när du kan. Passa på när barnet sover, eller be om barnvakt en stund så du kan sova en stund i lugn och ro.
  • Ät regelbundet så du får energi och ork.
  • Våga be om hjälp med städning, handling med mera när det känns som tyngst.
  • Känner du dig helt slut är tom på energi och lust – prata med någon närstående eller med din BVC-sköterska. Det kan vara skönt att få tips och råd hur man ska klara av vardagen med bebis.

1177.se finns det mycket bra information om första tiden med bebis.

Vanliga besvär och sjukdomar

Alla barn blir sjuka ibland. Mycket kan du göra själv hemma men ibland kan man behöva söka vård. Några av de vanligaste besvären/sjukdomarna första året är:

  • Diarré
  • Feber
  • Blöjutslag
  • Förkylning
  • Förstoppning
  • Gulsot
  • Hosta
  • Krupp
  • Ont i magen

Läs mer på 1177.se

Vart kan jag träffa andra föräldralediga föräldrar?2021-04-26T10:08:32+02:00

Idag finns det tyvärr ingen familjecentral eller öppen förskola där föräldralediga föräldrar kan mötas. Berätta för din BVC-sköterska att du söker kontakt. Hon/han kanske vet fler som vill träffas. Andra sätt att träffa andra är att vistas i lekparker, i kyrkan, på biblioteket mm.

Jag orkar snart inte mer – vad ska jag göra?2021-04-19T15:45:01+02:00

Som småbarnsförälder kan man känna att orken och tålamodet tar slut ibland. Med en nyfödd bebis blir ofta förälderns egen sömn bristande.

När du känner att det är jobbigt och svårt:

  • Glöm inte bort att äta och sova. Sömnbrist och tom mage är inte bra för någon. Är det någon gång du behöver energi så är det nu! Våga ta hjälp så du får lite tid för dig själv.
  • Om du tappar tålamodet helt vid ett tillfälle – lägg barnet på ett säkert ställe och gå undan någon minut och samla dig.
  • Skaka aldrig barnet. Det är livsfarligt för barnet, som kan få skador för livet.
  • Glöm inte – närhet, värme och kärlek är det viktigaste för barnet. Även om det bara skriker….
  • Tveka inte att be om hjälp. Prata med din BVC-sköterska eller ta en kontakt med kommunens Råd och stöd-verksamhet. De finns bara ett telefonsamtal bort. Telefon 0123-191 00. Mer information på Råd och stöds webbsida.
Hur tröstar jag min bebis när den gråter?2021-04-19T15:24:48+02:00

Tips om bebisen inte slutar att gråta:

  • Lugna, trösta och håll barnet nära. Bröstet eller famnen är en trygg och välkänd plats för barnet.
  • Vyssja och bära. En bärsele eller en bärsjal kan vara bra att använda under den här perioden.
  • Gå undan om barnet verkar överstimulerad. Lägg barnet på en säker plats och gå undan en stund för att se om hen är överstimulerad.
  • Låt ljud hjälpa barnet att bli lugn. En del barn blir lugnare av vissa ljud. Det kan till exempel vara dammsugaren, diskmaskinen, tvättmaskinen, musik eller trafikljud från ett öppet fönster, balkongen eller uteplatsen.
  • Amma eller mata.
  • Gå ut och gå, eller kör barnet i en vagn lugnt över en tröskel inomhus. Barnet kan bli lugn av att det vaggar.

Läs mer om hur du tröstar din bebis på 1177.se
En liten film om bästa sömnknepen: Rullavagn.se

Måste jag amma min bebis?2021-04-19T15:19:08+02:00

Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn ska få enbart bröstmjölk eller bröstmjölksersättning under sitt första halvår. Sedan är det bra om du som ammar låter bröstmjölken vara en del av kosten under barnets första år, eller längre.

Bröstmjölk innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader, förutom vitamin D. Därför behöver barn få ett tillskott av vitamin D i form av droppar från en veckas ålder och upp till två år. Du får mer information om det på BVC.

Läs mer om amning på 1177.se samt på Livsmedelsverket.se

Kan man dricka alkohol när man ammar?2021-04-19T14:57:36+02:00

Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar. Även om det inte finns forskning på medicinska risker för barnet när ammande mödrar dricker 1-2 glas alkohol i veckan, finns det andra argument för att hoppa över det där glaset om man ammar sitt barn. Forskning visar att alkohol påverkar beteendet och därmed förmågan att hantera barnet:

  • Tålamodet minskar
  • Du reagerar sämre på barnets signaler.
  • Alkoholen påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.
  • Din röst förändras och kan göra barnet oroligt

Mer information om alkohol och föräldraskap finns i Folkhälsomyndighetens informationsmaterial ”Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!” samt på 1177.se

Är det farligt för bebisar att sova på mage?2021-04-26T10:35:22+02:00

En möjlig orsak till plötslig spädbarnsdöd kan vara uppehåll i andningen, som kan leda till syrebrist. Andra möjliga orsaker kan vara att barnet får svårare att andas om ansiktet inte är fritt eller att barnet blir för varm och därför slutar att andas.

Av detta skäl rekommenderar svensk sjukvård att bebisar ska sova på rygg (inte på mage).

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt. I Sverige är det ungefär 1 barn på 6000 som dör i plötslig spädbarnsdöd. Det går inte att se några tecken på barnet innan det händer. Det sker alltid plötsligt och oväntat, och nästan alltid när barnet sover.

Läs mer om plötslig spädbarnsdöd på 1177.se

Hur mycket ska bebisar sova?2021-04-19T14:38:49+02:00

Barn under ett år behöver 15-18 timmars sömn per dygn. Barn behöver olika mycket sömn i olika åldrar. Hur bra barn och tonåringar sover kan påverkas av till exempel ålder, utvecklingsfaser, oro och relationer.

Läs mer om barnets sömnvanor på 1177.se

Tips på hur du kan få barnet att sova bättre hittar du bla på Rullavagn.se

Varför ska man inte ge mjölk/saft till barnet på natten?2021-04-07T08:45:31+02:00

Är barnet törstigt på natten ska du endast ge vatten (saft är aldrig bra alternativ som dryck då det innehållet mycket socker som kan ge karies på tänderna). På natten ska barnets tänder vila (om du inte ammar en bebis förstås). Mjölk bör barnet endast dricka vid frukost, lunch, mellanmål eller middag. I övrigt är vatten den bästa drycken för att släcka törst. Läs mer om barnens mat och dryck på 1177.se

Tips på webbsidor

Ladda ner

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Go to Top