Skärmtid & internet

Skärmtid & internet2021-06-29T09:10:49+02:00

Året är 2021 och allt fler (både vuxna och barn) tillbringar sin tid framför en skärm. Många barn och unga lever idag en stor del av sitt sociala liv på internet via chattar, spel och social medier. Idag ser de flesta barn och unga på film i dator, surfplatta eller telefon istället för på TV. Och via Internet lyssnar de även på böcker, poddar och musik. Att sitta framför en dator el motsvarande är dessutom en del i det pedagogiska arbetet på förskola och skola.

Så mycket skärm blir det! Det är inget konstigt i sig. Men var går gränsen? Hur mycket är ok att spendera framför en skärm, och i vilken ålder? Vilka sidor, spel och appar är bra och mindre bra för barn? Hur ska du som vuxen hålla koll på och hur ska du agera?

Barn i skolåldern – Ett bra sätt att sätta sig in i barnens liv på nätet är att fråga ”hur var det på nätet idag?”, lika naturligt som du frågar om hur skolan varit. Visa att du är nyfiken och vill veta mer. Barn visar gärna nya appar och klipp de upptäckt. Men det är viktigt att våga sätta gränser för vad som är ok att skriva, eller vilka spel och appar som är lämpliga!

Surfalugnt.se hittar du ÅTTA tips för att bli mer delaktig i ditt barns digitala värld.

Hur kan jag begränsa skärmtiden på ett bra sätt?2021-04-22T17:12:45+02:00

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer regler för skärmtid på 1177.se 

Tips på webbsidor

Kontakt

Chatta med Föräldrawebben tisdagar kl 18-20 eller maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Visste du att...

41%

av flickor (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 30 procent.

30

av pojkar (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 19 procent.

Det har skett en ökning av psykosomatiska besvär bland 11-åringar. Andelen är nu den högsta sedan undersökningen Skolbarns hälsovanor startade i mitten av 1980-talet.

Go to Top