- Alla
- adhd-add
- Alkohol
- Ätstörningar
- Autism
- Barnkonventionen
- Data och internet
- Förälder i Sverige
- Förskola och skola
- Fritid
- fritid-gryt
- fritid-gusum
- fritid-ringarum
- fritid-valdemarsvik
- Funktionsnedsättning
- Fysisk aktivitet
- Intellektuell funktionsnedsättning
- Konflikthantering och relationer
- Kropp och hälsa
- Läsning och läxor
- Matvanor
- oro
- Oro
- Övervikt
- Psykisk hälsa
- Självskadebeteende
- Skärmtid och internet
- Spädbarn
- Stöd och hjälp
- Stress
- Tandhälsa
- Tobak, alkohol och droger
- Tryggt föräldraskap
- Tryggt föräldraskap
- Undervikt
Ja det kan man via barnrättsorganisationen Majblomman. Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Det kan handla om ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts. Arbetet med att fatta beslut om ansökningar görs av volontärer som är engagerade i Majblomman på sin fritid.
Webbadress: www.majblomman.se
Det är viktigt att prata med ditt barn om hur den personliga informationen inklusive bilder kan spridas på nätet.
Läs mer om hur du kan skydda ditt barns integritet på Statens medieråd
Ja, skärmen kan störa sömnen på olika sätt. Det finns viss forskning som tyder på att det blåa ljuset från skärmar triggar den ”vakna hjärnan”, men andra sätt skärmen kan störa sömnen kan vara att barnet vill fortsätta sitta framför skärmen istället för att sova eller att det dyker upp notiser i mobilen.
TIPS INFÖR LÄGGDAGS
- Stäng av notiser på ditt barns skärm för att undvika viljan att plocka upp skärmen igen.
- Ställ om ljusstyrkan till ”nattläge”.
- Bestäm gemensamt en tid på kvällen när ni lägger undan skärmen för att varva ner. Ofta brukar en timme innan läggdags räcka bra.
Källa: ”Lajka – en schysst nätvardag”
Läs mer om skärmtid här:
Det är svårt att säga exakt NÄR det blir för mycket skärmtid. Men en bra riktlinje är när skärmen tar över så mycket att sömn, fritidsaktiviteter och kompisrelationer påverkas negativt – då är det alldeles för mycket skärmtid.
Läs mer om skärmtid på webbsidorna:
Det går inte att säga rakt av att alla energidrycker är farliga. Det beror på vad dom innehåller. Men de flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein vilket kan ge hjärtklappning eller huvudvärk på barn. Barn är känsligare för koffein än vuxna. Mycket koffein kan även leda till dålig sömn, ångest och oro.
En annan negativ sak med energi- och sportdrycker är att de fräter på tänderna. Det beror på att de har ett lågt pH-värde. Man kan förklara det som att de innehåller sura ämnen. Det sura i energidrycker kan göra att tändernas emalj löses upp om du dricker det ofta. Då kan tänderna bli gula och sköra.
Läs mer om energidrycker:
Det är lätt att man häller upp en påse chips eller ostbågar av gammal vana till fredagsmyset. Men har man ett barn hemma som är överviktigt kan det vara läge att hitta nyttigare alternativ (eller åtminstone begränsa mängden snacks och sötad dryck) till fredagsmyset eller lördagsgodiset. Här har vi samlat några sidor med smaskiga och nyttigare alternativ till chipspåsen:
Obs! Nyttiga snacks behöver inte innebära nyttigt för tänderna.
Sök hjälp så fort som möjligt. Det viktigaste för barnen vid en separation är att de vuxna inte bråkar. Ni behöver komma överens om viktiga saker som rör barnen. Kontakta kommunens Råd och stöd-enhet och boka tid för samarbetssamtal. Där får ni hjälp att hitta vägar till samarbete när åsikterna går isär om barnen.
(Källa: Frågor och svar på Bris.se)
Bäst är att ni pratar med barnen tillsammans. Anpassa samtalet efter barnens ålder och mognad. Förklara i lugn och ro att ni har valt att inte längre leva tillsammans – men att det inte påverkar er kärlek till barnen. Bekräfta att ni älskar dem och att ni kommer att göra allt för att barnen får det bra, trots förändringen. Berätta hur ni tänker kring vårdnad, boende och skola. Var ärliga om ni ännu inte vet exakt hur det kommer att bli. Försäkra barnen att de ska få information löpande så snart ni vet mer. Var beredd på att beskedet kan väcka alla typer av känslor, sorg, ilska men kanske också förväntan. Bekräfta att alla känslor är okej och att ni förstår att omställningen är stor för barnen. Öppna upp för att ni finns där om barnen har frågor och funderingar. Prata gärna med barnen om hur de kan berätta om separationen för kompisar.
(Källa: Frågor och svar på Bris.se)
Fundera på:
Varför tror du att ditt barn inte litar på dig? Om barnet har uttryckt det, sätt er ner och prata. Fråga hur hen tänker och vad du kan göra för att få tillbaka barnets förtroende. Fundera även om det är något du själv gör eller säger som kan påverka ditt barns tillit. Ibland tror vi vuxna att barn inte vill berätta saker för oss för att de inte litar på oss. När det i stället handlar om att barnet inte vågar berätta.
Tips:
Tillbringa mycket tid tillsammans, läs en bok eller titta på en film. Be ditt barn berätta hur hens favoritspel fungerar eller hur det går på träningen. Skaffa mer inblick i ditt barns vardag. Då underlättar du för barnet att anförtro sig till dig om hen vill. En relation bygger alltid på en bas av de positiva stunder man har tillsammans.
(Källa: Frågor och svar på Bris.se)
Det är alltid klokt att först fundera på om barnets grundläggande behov är tillgodosedda. Är barnet utsövd, mätt, och inte för kall eller varm? Försök därefter se bortom det som utlöste den starka känslan. Har det hänt något idag som hen vill berätta om? Det är klokt att alltid ställa sig frågan ”Vad handlar det här om egentligen?”. Ibland beror reaktionen helt enkelt på att barnet t.ex. ramlat. Andra gånger kan en annan känsla ligga bakom reaktionen. En känsla som inte syns direkt. Utforska och försök ta reda på vad det handlar om utan att bli irriterad. Som vuxen behöver man även fundera kring hur relationerna ser ut inom familjen. Kanske ”gnället” handlar om att barnet behöver dig lite mer än vanligt just nu? Det kan t.ex. handla om att en pedagog på förskolan har slutat eller att en nära kompis varit borta från förskolan/skolan ett par dagar. Nyckelorden är att utforska, visa intresse och ge trygghet och närhet. Ta en ”time in”, var nära och tillsammans med ditt barn i stället för att skicka in barnet själv på ett rum, en så kallad ”time out”.
(Källa: Frågor och svar på Bris.se)
Genom att umgås mycket med barnet. Gör saker tillsammans – lek, spela spel, läs, ta promenader eller cykla. Vad som helst som ditt barn tycker om och som inte är förknippat med krav och måsten. Forskning visar att så lite som en kvart om dagen av ostörd tid med ditt barn, stärker relationen. Då vet barnet att ni har tid att vara tillsammans en stund varje dag. Barnet kommer att känna sig sedd och bli mer villig att samarbeta, även i de stunder då ni är oense. Er relation får en stark grund att stå på. Det är också viktigt att vara stabil och förutsägbar som förälder. Då vet ditt barn att du alltid finns där om hen behöver dig, för samtal, tröst eller bekräftelse. Som vuxna behöver vi alltid vara större, starkare, klokare och snälla. När det går, följer vi våra barns behov. Och när det krävs, tar vi ansvar och bestämmer.
(Källa: Frågor och svar på Bris.se)
Socialtjänstens enhet Råd och stöd finns till för familjer som har det svårt i sin familjesituation, och som behöver prata med någon utomstående. Här kan du boka rådgivande samtal med en familjebehandlare som kan ge dig stöd i ditt föräldraskap. Ibland erbjuds även föräldragrupper som tillsammans diskuterar problem som kan uppstå hemma med sitt barn. Det kan vara skönt att prata med andra som har samma problem. Läs mer om kommunens föräldraskapsstöd på kommunens webbplats.
Börja med att kontakta barnets pedagog eller mentor. Dom känner ofta ditt barn väldigt väl. Du kan alltid ringa Råd och stöd på kommunen om du är orolig för ditt barn. Kontaktuppgifter och mer information finns på kommunens hemsida.
I Sverige är det enligt lag förbjudet att använda fysiskt och psykiskt våld mot barn (läs mer Föräldrabalken). Detta gäller även föräldrar i barnuppfostran och i skolan. Fysiskt våld är alla former av våld mot kroppen. Lätta slag, att dra i håret och nypa är också fysiskt våld. Psykiskt våld kan vara att hota, skrämma, frysa ut eller låsa in ett barn. Psykiskt våld kan skada barnets självkänsla och utveckling lika mycket som fysiskt våld. Sedan 1 januari 2020 finns det en ny barnrättslag i Sverige. Läs mer om lagen på Barnombudsmannens hemsida.
Att röra hårt vid ett barn är absolut ingen lösning för att barnet ska göra som du säger och vill! För att ett barn ska ”lyda” krävs det tydlighet från dig som förälder vad som gäller hemma. Var tydlig och sätt gränser. Våga säga vad du tycker och vad du förväntar dig av ditt barn. Ditt barn ska veta vad du vill och tycker. Det är också mycket viktigt att vara konsekvent. Det skapar förtroende mellan dig och barnet. Att uppmuntra barnet när den gjort rätt/något bra och lyssna till ditt barn. Det stärker barnets självförtroende. Oftast är det bättre att fokusera på det som är bra, istället för att skälla och tjata på barnet. Sist men inte minst: visa din kärlek till barnet! Varma kramar mår alla människor bra av. Här kan du läsa mer om konflikthantering med små barn. Och här kan du läsa om konflikthantering med tonåring.
Behöver du prata med någon om uppfostran får du gärna kontakta kommunens familjebehandlare för att få tips och råd kring ditt föräldraskap. Det är gratis, och ingen anmälan till Socialtjänsten görs så länge ingen far illa eller begår ett brott.
Om du är orolig för att ett annat barn far illa kan du kontakta kommunens Individ och familjeomsorg (tele 0123-191 00).
Om du har bevittnat våld mot ett barn kan du höra av dig till polisen på telefonnummer 114 14.
Så länge inget våld, hot eller grov kränkning sker finns det ingen anledning att anmäla en förälder. Det är helt normalt att barn får ett utbrott när de blir arga och har svårt att uttrycka sina känslor. Du kan läsa mer om hur du kan göra när ditt barn får ett utbrott på 1177.se
Tandläkarvård är gratis upp till 23 år. Sedan finns det olika typer av tandvårdsbidrag. Det finns även möjlighet att dela upp kostnaden. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se
Exempel på stress-symtom hos barn:
- Besvär med magen, såsom ont i magen, löst eller hårt bajs, diarré eller förstoppning.
- Ont i huvudet.
- Spända muskler, som gör ont.
- Dålig sömn
- Aggressivitet
- Ledsamhet
- Svårt att koncentrera sig i skolan.
Källa: 1177.se
Nej, det är frivilligt men tandläkarvård är gratis upp till 23 år. Så varför inte gå dit?!
När man fyllt 23 år finns det olika typer av tandvårdsbidrag. Det finns även möjlighet att dela upp kostnaden. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se
ADHD är en förkortning av det engelska Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det betyder: stora svårigheter att koncentrera sig och att sitta stilla. ADHD är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar. Tips på sidor där du kan läsa mer om ADHD:
Självhjälp på vägen (riktar sig till både barn och föräldrar)
Grundsärskolan är till för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning. Grundsärskolan är nio år, och det är kommunen som bestämmer
om eleven har rätt att gå i grundsärskolan (efter en noggrann utredning).
Läs mer om grundsärskola på Skolverket.se
Det bästa är att ta del av barnets vardag genom att samtala kring barnets liv på nätet. På Nätprat.se finns det tips på frågor att ställa till barn i olika åldrar. På Surfalugnt.se hittar du ÅTTA superbra råd för att bli mer delaktig i barnets nät-liv.
Det finns ingen medicinsk diagnos som heter skärmberoende. Men att ständigt känna ett behov av att jaga likes eller poäng (belöningar) blir som beroende.
Du kan läsa mer om de vanligaste apparna barn använder på Surgalugnt.se
Instagram är en app för att dela bilder och korta videoklipp. Instagram är mycket populärt och det näst mest använda sociala nätverket efter Facebook.
Läs mer om Instagram på Surfalugnt.se
Snapchat är en app för meddelande mellan smartphones. Användaren tar ett foto eller spelar in en kort videofilm, bestämmer hur länge fotot ska visas för mottagaren (mellan 1-10 sekunder) och skriver ett meddelande. Sedan skickar man filmen till en eller flera personer i den egna kontaktlistan.
När kompisen öppnar bilden så visas den bara det antal sekunder som avsändaren har bestämt. Sedan raderas den. Mottagaren kan ta en skärmdump på bilden för att spara den, men då gäller det att vara snabb…
Läs mer om Instagram på Surfalugnt.se
Fortnite Battle Royale är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än motståndarna. Detta genom att döda motståndare och hålla sig undan medan motståndarna dödar varandra. Rekommenderad åldergräns är 12 år.
Läs mer om Instagram på Surfalugnt.se
Det är inte alltid lätt att veta om en närstående har en ätstörning. Det kan finnas många tecken som gör att man börjar misstänka. Tex
- Plötslig eller dramatisk viktnedgång
- Radikalt förändrade matvanor
- Överdrivna motionsvanor
- Mat som verkar försvinna spårlöst från skafferiet eller kylskåpet
- Markant känslighet att prata om mat och ätande
- Upptagenhet med mat
- Hemlighållande av vad man gör efter måltider
Källa: www.ätstörning.se (Karolinska institutet)
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
Bulimi är en ätstörning som innebär att man hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten, till exempel genom att kräkas eller använda laxermedel.
Hetsätningen leder ofta till kraftig ångest. Ångesten kan också leda till att man tränar och motionerar onormalt mycket. Gemensamt för personer med bulimi är att tankar på vikt, mat och ätande tar upp en väldigt stor del av deras liv.
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
Läs mer om bulimi på Bup.se
En ätstörning börjar ofta med en önskan om att gå ner i vikt. Sedan kan flera olika saker bidra till att barnet utvecklar en ätstörning. Det kan till exempel bero på:
- ärftlighet
- att barnet mår psykiskt dåligt
- skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang
- dålig självkänsla
- traumatisk händelse
- oroligt hemma (familjeproblematik)
- mobbning, kränkningar och utfrysning av ”kompisar”
Kontakta skolsköterska eller vårdcentralen om du misstänker att ditt barn har ätstörningar. Lyft eventuellt frågan med en personal på skolan eller idrottsledaren.
Läs mer om anorexi på Bup.se
Alla föreningar drivs av ideella krafter (personer utan lön) vilket kräver att föreningen tar ut en årlig avgift från de som deltar i föreningens aktiviteter. Vilken medlemsavgift föreningen tar ut varierar. Kontakta föreningen direkt för mer information. Samtliga föreningar finns sammanställda på kommunens webbsida Visit Valdemarsvik.
Det finns inga dåligt väder, bara dåliga kläder brukar man säga:) Men ibland vill man inte gå ut i alla fall. Kanske inte ens hemifrån. Spela spel, baka, läsa, rita och pyssla är några förslag på vad man kan göra hemma tillsammans med sina barn. På Digifritids.se finns det massor med andra roliga och lite annorlunda tips vad ni kan göra hemma. Tex lära sig dansa, spela gitarr eller trummor, experimentera, göra en egen dockteater mycket mer.
Tandvårdsrädsla kan bero på många saker. Ofta har barnet sedan tidigare dåliga erfarenheter av tandbehandling, till exempel att det har gjort ont. Barnet kan också ha påverkats av någon i sin närhet som gett en negativ bild av tandvård.
Ring och prata med barnets tandläkare så du och ditt barn får hjälp att hantera detta. Du kan läsa mer om tandvårdsrädsla på 1177.se
Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:
- Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
- Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
- Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
- Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget
Läs mer om skärmtid på Statens medieråds webbplats
Alla barn vill inte spela fotboll, gå på gymnastik eller delta i någon annan sport. Då får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i vardagen. Tex genom att gå/cykla till skola, gå och handla tillsammans, begränsa skärmetiden eller spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (de flesta barnen älskar att gå i skogen!).
Webbsidor för mer tips:
Om ens barn är helt ointresserad av att träna eller utöva någon sport får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i barnens vardagen. Ett första steg är att begränsa skärmtiden! Annars kan man uppmuntra till att gå/cykla till skolan, gå och handla tillsammans, spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (då får man sig en värdefull pratstund också!). Kanske en stegräknartävling inom familjen?
Webbsidor för mer tips på att få in rörelse i barnens liv:
Prata med BVC eller skolans elevhälsa för att få stöd och hjälp. Kontaktuppgifter till BVC finns på 1177.se
Kontaktuppgifter till skolsköterska finns på Valdemarsviks kommuns hemsida.
Du kan tex ta upp följande området när du pratar med ditt barn:
- Hemmiljön – är det något hemma som stressar och oroar? Behöver barnet mer lugn och ro? Finns det ens möjlighet för barnet att koppla av?
- Kompisar – är det något som hänt? Har barnet kompisar? Upplever hen det svårt att säga nej?
- Fritiden – är det för mycket aktiviteter?
- Skolan – hur ligger det till med läxorna? Behöver barnet/ni stöd med att planera och genomföra läxorna?
Fundera även på hur ni vuxna i hemmet har det med stress. Kanske är det en stressig hemmiljö…?
Källa: 1177.se
Barn som behöver särskilt stöd har precis som andra barn rätt att få plats i en förskola. Du som vårdnadshavare kan tala om att barnet behöver stöd redan innan hen börjar på förskola. Oftast behövs medicinska intyg på barnets behov av stöd.
Stödet ska i första hand ges i den grupp som barnet tillhör. Det betyder att den pedagogiska verksamheten i förskolan ska anpassas så att alla barnen i gruppen ska kunna delta och utvecklas i en trygg miljö.
I en del kommuner finns det förskolor som är särskilt anpassade för barn med funktionsnedsättning.
Läs mer:
- Kommunens stöd vid funktionsnedsättning på Valdemarsviks kommuns hemsida.
- Stöd enligt Skollagen (1177.se)
En funktionsnedsättning är en nedsatt förmåga att fungera fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. En funktionsnedsättning uppstår till följd av en medfödd skada eller en skada efter en olycka eller sjukdom. Funktionsnedsättningar kan förekomma under en period eller för alltid och en person kan ha flera funktionsnedsättningar samtidigt.
Med funktionshinder menas de begränsningar som en funktionsnedsättning ger upphov till på grund av att omgivningen inte anpassas utifrån människors olika behov.
Läs mer om funktionsnedsättning bland barn på 1177.se
På kommunen finns något som kallas socialtjänst (i Valdemarsvik heter det Stöd och omsorg). Socialtjänsten följer socialtjänstlagen som handlar om vilka rättigheter du har till socialbidrag, vård och omsorg. Om du har ekonomiska problem och inte kan försörja dig själv kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. En handläggare kommer att hjälpa dig med dessa frågor. Läs mer om Stöd och omsorg på kommunens webbplats.
Idag finns det tyvärr ingen familjecentral eller öppen förskola där föräldralediga föräldrar kan mötas. Berätta för din BVC-sköterska att du söker kontakt. Hon/han kanske vet fler som vill träffas. Andra sätt att träffa andra är att vistas i lekparker, i kyrkan, på biblioteket mm.
Som småbarnsförälder kan man känna att orken och tålamodet tar slut ibland. Med en nyfödd bebis blir ofta förälderns egen sömn bristande.
När du känner att det är jobbigt och svårt:
- Glöm inte bort att äta och sova. Sömnbrist och tom mage är inte bra för någon. Är det någon gång du behöver energi så är det nu! Våga ta hjälp så du får lite tid för dig själv.
- Om du tappar tålamodet helt vid ett tillfälle – lägg barnet på ett säkert ställe och gå undan någon minut och samla dig.
- Skaka aldrig barnet. Det är livsfarligt för barnet, som kan få skador för livet.
- Glöm inte – närhet, värme och kärlek är det viktigaste för barnet. Även om det bara skriker….
- Tveka inte att be om hjälp. Prata med din BVC-sköterska eller ta en kontakt med kommunens Råd och stöd-verksamhet. De finns bara ett telefonsamtal bort. Telefon 0123-191 00. Mer information på Råd och stöds webbsida.
Tips om bebisen inte slutar att gråta:
- Lugna, trösta och håll barnet nära. Bröstet eller famnen är en trygg och välkänd plats för barnet.
- Vyssja och bära. En bärsele eller en bärsjal kan vara bra att använda under den här perioden.
- Gå undan om barnet verkar överstimulerad. Lägg barnet på en säker plats och gå undan en stund för att se om hen är överstimulerad.
- Låt ljud hjälpa barnet att bli lugn. En del barn blir lugnare av vissa ljud. Det kan till exempel vara dammsugaren, diskmaskinen, tvättmaskinen, musik eller trafikljud från ett öppet fönster, balkongen eller uteplatsen.
- Amma eller mata.
- Gå ut och gå, eller kör barnet i en vagn lugnt över en tröskel inomhus. Barnet kan bli lugn av att det vaggar.
Läs mer om hur du tröstar din bebis på 1177.se
En liten film om bästa sömnknepen: Rullavagn.se
Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn ska få enbart bröstmjölk eller bröstmjölksersättning under sitt första halvår. Sedan är det bra om du som ammar låter bröstmjölken vara en del av kosten under barnets första år, eller längre.
Bröstmjölk innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader, förutom vitamin D. Därför behöver barn få ett tillskott av vitamin D i form av droppar från en veckas ålder och upp till två år. Du får mer information om det på BVC.
Läs mer om amning på 1177.se samt på Livsmedelsverket.se
Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar. Även om det inte finns forskning på medicinska risker för barnet när ammande mödrar dricker 1-2 glas alkohol i veckan, finns det andra argument för att hoppa över det där glaset om man ammar sitt barn. Forskning visar att alkohol påverkar beteendet och därmed förmågan att hantera barnet:
- Tålamodet minskar
- Du reagerar sämre på barnets signaler.
- Alkoholen påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.
- Din röst förändras och kan göra barnet oroligt
Mer information om alkohol och föräldraskap finns i Folkhälsomyndighetens informationsmaterial ”Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!” samt på 1177.se
En möjlig orsak till plötslig spädbarnsdöd kan vara uppehåll i andningen, som kan leda till syrebrist. Andra möjliga orsaker kan vara att barnet får svårare att andas om ansiktet inte är fritt eller att barnet blir för varm och därför slutar att andas.
Av detta skäl rekommenderar svensk sjukvård att bebisar ska sova på rygg (inte på mage).
Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt. I Sverige är det ungefär 1 barn på 6000 som dör i plötslig spädbarnsdöd. Det går inte att se några tecken på barnet innan det händer. Det sker alltid plötsligt och oväntat, och nästan alltid när barnet sover.
Läs mer om plötslig spädbarnsdöd på 1177.se
Barn under ett år behöver 15-18 timmars sömn per dygn. Barn behöver olika mycket sömn i olika åldrar. Hur bra barn och tonåringar sover kan påverkas av till exempel ålder, utvecklingsfaser, oro och relationer.
Läs mer om barnets sömnvanor på 1177.se
Tips på hur du kan få barnet att sova bättre hittar du bla på Rullavagn.se
Infomentor är den ”lärplattform” som förskolor och skolor i Valdemarsviks kommun använder sig av. Här finns till exempel planering för barnets dagar på förskola/fritids/skola och information till dig som förälder. Så det är viktigt att gå in på Infomentor regelbundet för att inte missa viktig information. Minst en dag i veckan. På kommunens hemsida finns filmer som visar hur du ska använda Infomentor. Du kan också läsa mer på Infomentor.se eller kontakta någon personal på barnets förskola eller skola.
Barn knyter an till, blir trygga med vuxna i sin närhet, oftast starkare till en person i taget. Ett exempel på det är när vi upplever ett barn extra mammigt eller pappigt. Samma sak gäller alltså på förskolan. När barnets tryggaste person(vårdnadshavaren) säger hejdå, kan det först bli förtvivlat. Men när den personen försvinner runt hörnet, kan en pedagog barnet knutit an till att fungera som ersättare. Svåra lämningar behöver inte vara oroande i sig. Inte heller ett tecken på att barnet inte trivs på förskolan. Och även om allt man vill är att stanna kvar tills barnet slutat gråta, så är det inte nödvändigtvis dåligt att ibland ha lite separationsångest. Självklart ska det ”tränas” på ett bra sätt men om vi lär dem bemästra stress i små doser i barndomen kan ha en ”vaccinerande” effekt på den psykiska hälsan senare i livet
På kommunen finns något som kallas socialtjänst (i Valdemarsvik heter det Stöd och omsorg). Socialtjänsten följer socialtjänstlagen som handlar om vilka rättigheter du har till socialbidrag, vård och omsorg. Om du har ekonomiska problem och inte kan försörja dig själv kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Läs mer om Stöd och omsorg på kommunens webbplats.
På Barnombudsmannens hemsida finns det material på olika språk att ladda ner och beställa
En utredning på uppdrag av regeringen visade att kommunerna inte lever upp till konventionens artiklar i praktiken. Orsakerna är kompetensbrist och avsaknaden av verktyg för att tillämpa konventionen praktiskt.
Under 2019 och 2020 har kompetenshöjande insatser genomförts inom kommunens verksamheter samt för kommunens politiker. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en modell för hur Valdemarsviks kommun ska tillämpa Barnkonventionen vid politiska beslut. Ett konkret exempel där Barnkonventionen prövats är inför hopslagningen av Lovisebergs och Sörbys förskola. Syftet var att ta reda på hur övergången från en till två nya förskolor bli så bra som möjligt för barnen som berörs, och vad som är viktigt att ta hänsyn till i övergången så den utgår från vad som är barnens bästa.
Barnombudsmannen har tagit fram en sida om Barnkonventionen för barn. Den kan du och ditt barn titta på tillsammans. Sidan heter Mina rättigheter
Webbsidan Barnrätt för alla har också material som är skrivna för barn
Kontakta barnavårdscentralen om barnet är 0-5 år. Går barnet i skolan kan du prata med elevhälsan eller vårdcentralen. Det finns glasögonbidrag om barnet har synfel och behöver glasögon. Via Synsam kan alla barn mellan 5-12 år få gratis aktivitetsglasögon. Läs mer på Synsam.se
Du kan läsa mer om synfel hos barn på 1177.se
Man ringer dit för att boka en tid. Kontaktuppgifter till Vårdcentralen hittar du på Region Östergötlands hemsida Här finns även kontaktuppgifter till Folktandvården
Man lämnar ett schema till förskolan med sina arbetstider/skoltider och hämtar direkt när man har slutat jobbet eller skolan. Du som är föräldraledig för ett annat barn eller arbetssökande har rätt till förskola minst tre timmar per dag, fem dagar i veckan, total 15h/ veckan. Anmäl minst en månad i förväg om du ska vara föräldraledig. När du ska börja arbeta eller studera igen ska du anmäla även den förändringen en månad i förväg. Läs mer om barnomsorg (förskola) på Valdemarsviks hemsida
Du hittar kontaktuppgifter i Infomentor eller på kommunens hemsida
Om du bor i Sverige och barnet (under 16 år) är försäkrad i Sverige har du rätt till barnbidrag som ska täcka kostnad för kläder. Läs mer om barnbidrag på Försäkringskassans hemsida
Om man har etableringsersättning ska även dessa pengar räcka till vinterkläder. Om man har försörjningsstöd kan man göra en ansökan om extra bidrag för kläder till barn.
Ett bra och billigt sätt att köpa vinterkläder är via Blocket eller Marketplace på Facebook. Fråga även andra föräldrar om de vill sälja eller byta vinterkläder som barnet vuxit ur. I Röda korsets butik Kupan på Storgatan 16 i Valdemarsvik finns det begagnade kläder och skor.
Nej, det kostar inget. Man ansöker om ett lånekort på biblioteket. Du hittar kontaktuppgifter till biblioteken på kommunens hemsida Det är viktigt att lämna tillbaka böckerna i tid och att vara rädd om dom så de inte går sönder. Då får man betala böter. Barn som går i skolan brukar även kunna låna hem böcker från skolans bibliotek.
Ett bra och billigt sätt att köpa, byta och sälja kläder via Blocket eller Marketplace på Facebook. Fråga även andra föräldrar om de vill köpa, sälja eller byta kläder som barnet vuxit ur. Det går också bra att skänka kläderna till Röda korsets butik Kupan på Storgatan 16 i Valdemarsvik.
Ha för vana att alltid ta med en mobiltelefon när du går i skogen. Har du ingen själv kanske du kan låna, eller gå tillsammans med någon som har en? Berätta gärna för någon vilken skog du ska gå till. Om ditt barn har försvunnit så ring alla kompisars föräldrar och hjälp att leta efter barnet. Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Fråga alltid vart barnet ska gå och vilka kompisar det ska vara med. Be om telefonnummer till kompisar och/eller kompisens föräldrar.
Läs mer på kommunens hemsida och på hemsidan om Svenska fiskeregler.
På Valdemarsviks kommuns hemsida kan du hitta kartor på vart det finns grillar.
De vanligaste sätten att komma in i Sveriges samhälle är att få vänner via jobb, skola, fritidsaktiviteter (sport eller förening) eller via barnets förskola och skola. Föräldramöten är ett bra tillfälle att prata med andra föräldrar! Du kan också träffa nya vänner på badplatsen, i lekparker, på caféer med mera. På kommunens hemsida hittar du aktiviteter att delta i. Du kan också kontakta kommunens Integrationssamordnare.
När du går kursen i samhällsorientering som alla nyanlända blir kallade till. Du kan även läsa mer på InformationSverige.se
Det finns en simhall i Gusum (telefon 0123-205 41) samt en i Norrköping. Du heter mer information om Gusums simhall på kommunens hemsida.
Ja, på Norrköpings och Söderköpings bibliotek.
Kontakta kompisens föräldrar och prata om detta. Byt telefon-nummer med varandra.
I Sverige är det enligt lag förbjudet att använda fysiskt och psykiskt våld mot barn (läs mer Föräldrabalken). Detta gäller även föräldrar i barnuppfostran och i skolan. Fysiskt våld är alla former av våld mot kroppen. Lätta slag, att dra i håret och nypa är också fysiskt våld. Psykiskt våld kan vara att hota, skrämma, frysa ut eller låsa in ett barn. Psykiskt våld kan skada barnets självkänsla och utveckling lika mycket som fysiskt våld. Sedan 1 januari 2020 finns det en ny barnrättslag i Sverige. Läs mer om lagen på Barnombudsmannens hemsida.
Att röra hårt vid ett barn är absolut ingen lösning för att barnet ska göra som du säger och vill! För att ett barn ska ”lyda” krävs det tydlighet från dig som förälder vad som gäller hemma. Var tydlig och sätt gränser. Våga säga vad du tycker och vad du förväntar dig av ditt barn. Ditt barn ska veta vad du vill och tycker. Det är också mycket viktigt att vara konsekvent. Det skapar förtroende mellan dig och barnet. Att uppmuntra barnet när den gjort rätt/något bra och lyssna till ditt barn. Det stärker barnets självförtroende. Oftast är det bättre att fokusera på det som är bra, istället för att skälla och tjata på barnet. Sist men inte minst: visa din kärlek till barnet! Varma kramar mår alla människor bra av. Här kan du läsa mer om konflikthantering med små barn. Och här kan du läsa om konflikthantering med tonåring.
Behöver du prata med någon om uppfostran får du gärna kontakta kommunens familjebehandlare för att få tips och råd kring ditt föräldraskap. Det är gratis, och ingen anmälan till Socialtjänsten görs så länge ingen far illa eller begår ett brott.
Om du är orolig för att ett annat barn far illa kan du kontakta kommunens Individ och familjeomsorg (tele 0123-191 00).
Om du har bevittnat våld mot ett barn kan du höra av dig till polisen på telefonnummer 114 14.
Kontakta genast BVC (0-5 år), elevhälsan eller vårdcentralen! Du kan också kontakta kommunens familjebehandlare eller pedagogerna på barnets förskola eller skola. Kanske har de också märkt att barnet äter lite eller mår dåligt av något?
Är barnet törstigt på natten ska du endast ge vatten (saft är aldrig bra alternativ som dryck då det innehållet mycket socker som kan ge karies på tänderna). På natten ska barnets tänder vila (om du inte ammar en bebis förstås). Mjölk bör barnet endast dricka vid frukost, lunch, mellanmål eller middag. I övrigt är vatten den bästa drycken för att släcka törst. Läs mer om barnens mat och dryck på 1177.se
Kontakt
Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.
Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.