Att vara förälder i ett annat land än sitt ursprungsland kan vara svårt då språket, kulturen, välfärdssystem och lagar är nya. Vanliga frågor som uppstår: Vart kan jag som förälder vända mig vid olika situationer och frågor? Var hittar jag mer information? Vilken hjälp finns det att få? Var kan jag träffa andra föräldrar och barn? På den här sidan hänvisar vi till olika verksamheter som kan vara ett stöd i vardagen.
Är du gravid?
Alla gravida kvinnor erbjuds regelbundna besök gratis på Barnmorskemottagningen (Kvinnohälsan). På besöken träffar du en barnmorska som undersöker samtal om ditt och barnets mående och hur du kan förbereda din förlossning. Det är vanligt att pappan till det väntade barnet är med på besök och möten. Det är vanligt att män i Sverige är med på förlossningen (tyvärr är det inte möjligt just nu pga Corona-pandemin).
Kvinnohälsan i Valdemarsvik är tillfälligt stängd pga rådande Corona-pandemi. Kontakta Kvinnohälsan i Söderköping på om du har frågor eller vill boka in besök hos en barnmorska. Telefon 010-105 91 70.
På 1177.se kan du läsa mer om graviditet
Barn i åldern 0-5 år
När du kommit hem från förlossningen kan du skriva in ditt barn på Barnavårdscentralen (BVC). När du kommit hem från förlossningen kan du skriva in ditt barn på Barnavårdscentralen (BVC). På BVC undersöker en sjuksköterska ditt barn regelbundet och du kan få tips och råd om frågor kring ditt barn eller ditt föräldraskap. Första mötet brukar hållas hemma. Då kommer en sjuksköterska hem och berättar vad BVC kan hjälpa till med och ni pratar om hur barnet och ni föräldrar mår.
Valdemarsviks BVC ligger på Brogatan 4 (samma hus som Vårdcentralen). Här arbetar två sjuksköterskor med specialistkompetens och erfarenhet av barn som följer ditt barns utveckling från födsel till skolstart (förskoleklass). Tex barnets hörsel, syn, tal, fysisk- och psykisk utveckling är några områden som följs upp. Du kommer också att erbjudas gratis vaccination av ditt barn. Att besöka en BVC är frivilligt och gratis.
Ansvarig distriktssköterska på Valdemarsviks barnavårdscentral är Marie Björnhammer. Telefonnummer 010-104 46 55. Ring för att få råd eller för tidsbokning.
Det finns många frågor under barnets första år. Framför allt om det är första barnet. Exempel på frågor under ”förskoleåren” är: information om föräldraledighet och ersättning, barnets hälsa, uppfostran, förskolan, vilka aktiviteter som finns för barn, vart man kan vända sig för att få stöd osv.
Bra hemsidor att läsa mer om graviditet och barnets första år:
InformationSverige.se – guiden till det svenska samhället
Här hittar du om information om hur det är att vara förälder i Sverige. Informationen finns översatt på 10 olika språk.
Råd och stöd av Valdemarsviks kommun
Kommunens enhet ”Råd och stöd” vänder sig till föräldrar i Valdemarsviks kommun. Här kan du få gratis stöd genom att prata med en familjebehandlare. Det finns också möjlighet att delta i en föräldragrupp som träffas tillsammans och pratar om föräldraskap. Gruppträffarna anpassar språksvårigheter genom att använda bilder och tolkstöd om så behövs.
Kommunens Integrationssamordnare kan hjälpa dig att få kontakt med rätt verksamhet om du är osäker.
1177.se – om graviditet, förlossning och föräldraskap
Här kan du läsa om graviditet, hälsa och utveckling hos barnet, hur det är att sköta om ett barn, vanliga sjukdomar, föräldraskap mm.
Barn i ålder 6-12 år
När barnet börjar skolan är kompisar, fritidsintressen och läxor viktiga delar. Framåt tonåren (13-19 år) finns det barn som blir nyfikna på att prova att använda tobak eller prova alkohol. Hur ska man som förälder undvika detta? Och hur ska man förhålla sig till att barnet vill vara ute länge eller sova mycket hos kompisar? Det är också viktigt att du som förälder hjälper barnet med läxor och att läsa hemma, vilket är mycket viktigt för barns utveckling och framgång i skolan. Hur kan man hjälpa barnet med detta? Och var kan man få stöd om man har frågor kring barnets utveckling och hälsa?
Bra hemsidor att läsa mer om barn i skolåldern: