Andelen överviktiga barn (och vuxna) ökar. Orsaken är att vi äter för mycket och för onyttig mat allt för ofta. Barn dricker söta drycker oftare idag, och godis och snacks är inte bara lördagsmys längre. Dessutom rör sig barn mer sällan idag. Detta har resulterat i en högre andel barn med övervikt och fetma.
År 2018 hade 11 procent av Sveriges 4-åringar övervikt eller fetma. Motsvarande siffra för barn i ålder 6-9 år var 21 procent, och 15 procent hos barn i åldern 11-15 år (Källa: Folkhälsomyndigheten).
Övervikt är farligt på sikt farligt för den fysiska hälsan då det ökar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer mm. Men övervikt kan även leda till psykisk ohälsa hos barn: att inte vilja eller orka delta i lekar/idrott, att inte vilja klä om inför andra, att bli retad, att inte kunna ha de kläder som man vill osv. Att vara överviktig kan även påverka skolresultatet pga trötthet och koncentration.
Övervikt i olika åldrar
Barn under 2 år är oftast lite ”knubbiga”, vilket är helt normalt. Barn med extra hull i den åldern har en reserv i fall de blir sjuka och tappar aptiten eller mister kroppsvikt av andra skäl. Men när barnet blir uppåt 3 år är det bra att ha lite koll (det hjälper BVC till med). I de flesta fall växer barnen på längden och viktkurvan planas ut till vad som är hälsosamt. Om inte, är det dags att göra något åt vikten. Och det är du som förälder som har störst möjlighet att påverka detta. Andra kan bara ge tips och råd. Och barnet varken kan eller ska lösa det själv.
Vad ska man som förälder göra? Vilken hjälp finns att få?
Barn som har för hög vikt behöver ändra sina mat- och rörelsevanor för att gå ner i vikt. Tillgången på mat, snacks, godis och söta drycker styr du som förälder (familjen) ganska enkelt barnets första 7-8 år. Det blir svårare när barnet får egna pengar och/eller kan ta sig till kiosk/mataffär på egen hand. Konkreta tips och råd hittar du under rubriken Matvanor respektive Fysisk aktivitet.
Känner du behov av att få professionell hjälp, kontakta Barnavårdscentralen (barn upp till 5 år) alternativ skolans elevhälsa eller vårdcentralen ditt barn är inskriven på.
Visste du att...
av flickor (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 30 procent.
av pojkar (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 19 procent.
Det har skett en ökning av psykosomatiska besvär bland 11-åringar. Andelen är nu den högsta sedan undersökningen Skolbarns hälsovanor startade i mitten av 1980-talet.