Övervikt

Övervikt2021-04-26T14:01:33+02:00

Andelen överviktiga barn (och vuxna) ökar. Orsaken är att vi äter för mycket och för onyttig mat allt för ofta. Barn dricker söta drycker oftare idag, och godis och snacks är inte bara lördagsmys längre. Dessutom rör sig barn mer sällan idag. Detta har resulterat i en högre andel barn med övervikt och fetma.

År 2018 hade 11 procent av Sveriges 4-åringar övervikt eller fetma. Motsvarande siffra för barn i ålder 6-9 år var 21 procent, och 15 procent hos barn i åldern 11-15 år (Källa: Folkhälsomyndigheten).

Övervikt är farligt på sikt farligt för den fysiska hälsan då det ökar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer mm. Men övervikt kan även leda till psykisk ohälsa hos barn: att inte vilja eller orka delta i lekar/idrott, att inte vilja klä om inför andra, att bli retad, att inte kunna ha de kläder som man vill osv. Att vara överviktig kan även påverka skolresultatet pga trötthet och koncentration.

Övervikt i olika åldrar

Barn under 2 år är oftast lite ”knubbiga”, vilket är helt normalt. Barn med extra hull i den åldern har en reserv i fall de blir sjuka och tappar aptiten eller mister kroppsvikt av andra skäl. Men när barnet blir uppåt 3 år är det bra att ha lite koll (det hjälper BVC till med). I de flesta fall växer barnen på längden och viktkurvan planas ut till vad som är hälsosamt. Om inte, är det dags att göra något åt vikten. Och det är du som förälder som har störst möjlighet att påverka detta. Andra kan bara ge tips och råd. Och barnet varken kan eller ska lösa det själv.

Vad ska man som förälder göra? Vilken hjälp finns att få?

Barn som har för hög vikt behöver ändra sina mat- och rörelsevanor för att gå ner i vikt. Tillgången på mat, snacks, godis och söta drycker styr du som förälder (familjen) ganska enkelt barnets första 7-8 år. Det blir svårare när barnet får egna pengar och/eller kan ta sig till kiosk/mataffär på egen hand. Konkreta tips och råd hittar du under rubriken Matvanor respektive Fysisk aktivitet.

Känner du behov av att få professionell hjälp, kontakta Barnavårdscentralen (barn upp till 5 år) alternativ skolans elevhälsa eller vårdcentralen ditt barn är inskriven på.

Tips på nyttiga snacks till fredagsmyset?2021-04-27T13:20:05+02:00

Det är lätt att man häller upp en påse chips eller ostbågar av gammal vana till fredagsmyset. Men har man ett barn hemma som är överviktigt kan det vara läge att hitta nyttigare alternativ (eller åtminstone begränsa mängden snacks och sötad dryck) till fredagsmyset eller lördagsgodiset. Här har vi samlat några sidor med smaskiga och nyttigare alternativ till chipspåsen:

Obs! Nyttiga snacks behöver inte innebära nyttigt för tänderna. 

 

Hur kan jag begränsa skärmtiden på ett bra sätt?2022-11-08T13:11:02+01:00

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Statens medieråds webbplats

Fysisk aktivitet för barn utan sport?2021-04-22T17:13:10+02:00

Alla barn vill inte spela fotboll, gå på gymnastik eller delta i någon annan sport. Då får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i vardagen. Tex genom att gå/cykla till skola, gå och handla tillsammans, begränsa skärmetiden eller spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (de flesta barnen älskar att gå i skogen!).

Webbsidor för mer tips:

Tips på vardagsmotion?2021-04-22T17:13:29+02:00

Om ens barn är helt ointresserad av att träna eller utöva någon sport får man vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i barnens vardagen. Ett första steg är att begränsa skärmtiden! Annars kan man uppmuntra till att gå/cykla till skolan, gå och handla tillsammans, spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (då får man sig en värdefull pratstund också!). Kanske en stegräknartävling inom familjen?

Webbsidor för mer tips på att få in rörelse i barnens liv:

Mitt barn är överviktigt – vad kan jag göra?2021-04-22T16:51:02+02:00

Prata med BVC eller skolans elevhälsa för att få stöd och hjälp. Kontaktuppgifter till BVC finns på 1177.se

Kontaktuppgifter till skolsköterska finns på Valdemarsviks kommuns hemsida.

Tips på webbsidor

Kontakt

Har du frågor om ditt föräldraskap eller om du känner oro för ditt barn kan du ringa oss på telefon 0123- 191 00 (växel). Vi som svarar arbetar på kommunens Råd och stöd-enhet. Om du vill kan du vara anonym i dessa samtal.

Du har även möjlighet att maila oss på foraldrawebben@valdemarsvik.se, eller använda meddelandefunktionen som finns på alla sidor.

Visste du att...

41%

av flickor (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 30 procent.

30

av pojkar (11 år) har flera psykosomatiska besvär, jämfört med 1985 då motsvarande andel var 19 procent.

Det har skett en ökning av psykosomatiska besvär bland 11-åringar. Andelen är nu den högsta sedan undersökningen Skolbarns hälsovanor startade i mitten av 1980-talet.

Go to Top